Το Κyūdō, Ιαοωνικη Τοξοβολια, θεωρειται στην Ιαπωνια ως μια απο τις ”καθαροτερες” εκφρασεις του Budo. Eίναι μια, εξωτερικα, απλή αλλά ταυτόχρονα και μια πολύπλοκη μορφή τοξοβολίας.
Καθώς το τόξο από την αρχαιότητα θεωρούνταν σύμβολο μεγαλοπρέπειας στην Ιαπωνία και ως εκ τούτου είχε σημαντική θέση στις τελετές των σαμουράι και του Σίντο (Shinto). Σταδιακά η τοξοβολία εξελίχθηκε σε ένα είδος εξάσκησης σώματος και νου.
Κατά την Περίοδο του Έντο η τοξοβολία καθιερώθηκε ως Kyūdō, δηλαδή «Ο Δρόμος του Τόξου».
Ο τρόπος βολής έχει «κωδικοποιηθεί» σε μια φορμα, η οποια περιλαμβανει οκτώ «βήματα», το Hassetsu.
Ashibumi – Dozukuri – Yugamae – Uchiokoshi – Hikiwake – Kai – Hanare – Zanshin
και κάθε βημα περιλαμβανει συγκεκριμενες κινησεις
Σε μια τυπική βολή του Kyūdō, οι τοξότες κρατούν πάντα το τόξο με το αριστερό τους χέρι και τραβούν τη χορδή με το δεξί.
Με τον τρόπο αυτό το δεξί χέρι σταματά πάντα πίσω από το δεξί αυτί.
Στο Kyūdō δεν χρησιμοποιείται πληθώρα εργαλείων – μόνο ένα τόξο, ένα γάντι και ένα βέλος.
Στόχος είναι η επίτευξη της ιδανικής στάσης σώματος και κατάστασης του νου. Για το λόγο αυτό, το kyūdō στη σύγχρονη εποχή είναι ένας τρόπος άσκησης τόσο του σώματος όσο και του νου
Οι βαθμίδες στο kyūdō είναι τα Kyū (5-1) και τα Dan (1-10) και κατακτώνται μέσα από επίσημες εξετάσεις
O πρωτευον Διευθύνων Οργανισμός, για το Kyūdō, στην Ιαπωνία είναι η All Nippon Kyūdō Federation (ANKF), ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η κατεύθυνση παρέχεται από την International Kyūdō Federation (IKYF).
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Kyūdō στην Ελλάδα έγινε τον Μάιο του 2017. O Ελληνικός Όμιλος Kyūdō (HKA), υπό την καθοδήγηση της Βελγικής Ομοσπονδίας Kyūdō (ZBKR), επιβλέπει την εξάσκηση και προώθηση του Kyūdō στην Ελλάδα
« Το θεμα δεν ειναι η στοχευση σε ενα εξωτερικο στοχο, αλλα ο Τοξοτης και ο Στοχος να γινονται ενα, ενσωματουμενοι στον Στοχο. Πρεπει να ξεχασεις το τοξο που στοχευει, να ξεχασεις τον εαυτο σου, να γινεσαι ενα με το τοξο και τον στοχο, τεινοντας προς το απειρο, χωρις να γνωριζεις το καταληκτικο σημειο… »
Anzawa Heijiro sensei (1887-1970)
Recent Comments