Δραστηριοτητες Οκτωβριου 2018

  1. Τακτικές προπονήσεις:

Προπονήσεις Kendo:
Δε 1, Πε 4, Δε 8, Πε 11,  Δε 15, Πε 18, Δε 22, Πε 25 & Δε 29.
Για τον Οκτωβριο η προπονηση της Τεταρτης δεν θα πραγματοποιειται.
Στην προπονηση της Πε 25/10 εξετασεις 6-2 kyu για οσους πληρουν τις προυποθεσεις.
Ωράριο προπονήσεων: Δευτέρα και Πέμπτη 2000-2200 όλα τα επίπεδα.
Προπονήσεις Iaido:
Τρ 2, Τρ 9, Σα 13, Τρ 16, Σα 20, Τρ 23, Σα 27 & Τρ 30
Στην προπονηση του Σα 20/10 εξετασεις 6-2 kyu για οσους πληρουν τις προυποθεσεις
Ωράριο προπονήσεων –όλα τα επίπεδα- : Τρίτη, 2000-2200,  dojo Νέου Ηρακλείου, Σάββατο, 1700-1900, dojo Ψυχικού.
Προπονήσεις Jodo
Σα 13, Σα 20 & Σα 27
Ωράριο προπονήσεων –όλα τα επίπεδα- : Σάββατο 1500-1700, dojo Ψυχικού, dojo Νέου Ηρακλείου,.
Διευθύνσεις :
Dojo Νέου Ηρακλείου : Χελμού 7, Νέο Ηράκλειο,
Dojo Ψυχικού : Ελληνικό Εκπαιδευτήριο, Σχ. ΙΜ Παναγιωτόπουλου, Ν. Λύτρα 14, Ψυχικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ για ολα τα τμηματα
Οι ωρες εναρξης επιβαλλεται να ειναι sharp. Είναι πολυ σημαντικο να ειμαστε ετοιμοι στην εναρξη της εξασκησης. Αντιλαμβανομαι τυχόν δυσχερειες αλλα αυτο ειναι κατι που πρεπει να επιδιωκεται. Φυσικα και οταν συντρεχουν λογοι μπορω να προσελθω καθυστερημενος, μια και η περιορισμενη προπονηση ειναι καλυτερη απο την μη προπονηση.

  1. Ημερολόγιο Δραστηριοτήτωνενδιαφέροντος:

α.  Κυ 14 Οκτ  2018, Ομοσπονδιακη προπονηση Iaido 0900-1200, στο Dojo Νεου Ηρακλειου Ανοικτη σε καθε ενδιαφερομενο.
β. Κυ 21/10.2018, Επιδειξη Πολεμικων Τεχνων, υπο την αιγιδα της Ιαπωνικης Πρεσβειας, στο γηπεδο Πρωτεα Βουλας. Ωρα εναρξης 1100, διαρκαθια 2 ωρες. Η παρουσια μας οπως και η προσκληση φιλων και γνωστων συνισταται ενθερμως
γ. Πα 26-Κυ 28/10/2018, 25ο European Iaido Championships 2018, στην Zawiercie, Πολωνια. Η Εθνικη Ομαδα εχει συγκροτηθει
δ. Πα26-Κυ 27/10/2018, Σεμιναριο Kendo στην Αθηνα υπο την διευθυνση του TAHARA Hironori sensei, hanshi 8 dan. Ολες οι πληροφοριες σας εχουν δοθει.
ε.  Σα 10-Κυ 11/11/2018, 14ο Πανελληνιο Πρωταθλημα Kendo 2018, στην Θεσσαλονικη. Περιλαμβανει εξετασεις 1-3 dan. Ολες οι πληροφροριες σας εχουν δοθει.
στ. Κυ 16/12/2018, 4ο Bonnen Iaido Taikai στην Αθηνα, Ολες οι πληροφροριες θα δοθουν εγκαιρα.
ζ. Επισκεψη Grivas sebsei απο 15/0 -20/11, 2018. Απο Πε 18 Οκτ θα ειναι παρων στις προπονησεις του Furyu Dojo αλλα και αλλων dojo σε προπονησεις ανοικτες σε ολους. Αναλυτικο προγραμμα στις επομενες ημερες.

  1. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΟΚΙΝ 2018

Υπενθυμιζεται οτι εχουν παραληφθει τα sticker του 2018 και οσοι εχουν καταβαλει την συνδρομη ΕΟΚΙΝ να τα παραλαβουν απο εμενα ΠΡΟΣΟΧΗ αν καποιοι δεν εχουν τακτοποιησει την συνδρομή τους παρακαλω να το κανουν ΑΜΕΣΑ, ουτως ωστε η διαδικασία να ολοκληρωθει και για αυτους το ταχυτερο. Υπενθυμιζεται η απαιτηση οικονομικης τακτοποιησης προς την ΕΟΚΙΝ για την συμμετοχη σε αγωνιστικες δραστηριοτητες και εξετασεις.

  1. Επισημάνσεις.

Το 16  AkiGasshuku 2018 ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, δίνοντας μας την ευκαιρία για εξάσκηση κάτω από την εποπτεια του Oda sensei & του Asaoka sensei αλλα και άλλων sensei που παρευρεθησαν σε αυτο. Για τους παλαιότερους και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το AkiGasshuku σηματοδοτεί την έναρξη του ετήσιου κύκλου εξάσκησης μας. Συνιστά μία δραστηριότητα στην οποία επιβεβαιώνεται η γνώση μας, προσλαμβάνεται νέα γνώση, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και τίθενται νέοι στόχοι στην πορεία στην Ατραπό.

Στο πλαίσιο αυτό θα ηθελα να επισημάνω τα παρακάτω τα οποία και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά.

Κατ΄αρχήν να επαναλάβω ότι, το Kendo, το Iaido και το Jodo συνιστούν διακριτές αλλά την ίδια στιγμή και συγγενείς, μορφές έκφρασης της Ατραπού του Ξίφους, η οποία με την σειρά της, πρωτευόντως, συνιστά budo.

Η εξάσκηση στο Budo σφυρηλατεί και καλλιεργεί τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Μέσα από την εξάσκηση της Τεχνικής (jutsu) αναζητείται το Bushido και αυτά τα δύο είναι αδιαχώριστα. Ο εισερχόμενος στο budojo (χώρο εξάσκησης του budo), ξεκινά με την εξάσκηση της Τεχνικής, προκειμένου σε επόμενα στάδια να αναζητήσει την αντίληψη και κατανόηση του Bushido. Σε αυτή την διαδικασία, σε αυτήν την πορεία, ο κάθε ασκούμενος πρέπει να είναι έτοιμος και προετοιμασμένος να αγωνισθεί πέραν των ορίων του. Η ψυχική δύναμη την οποία αποκτά μέσα από αυτή την διαδικασία συνιστά το πνεύμα του Budo και το ξεχωρίζει από το sport/άθλημα, μία δραστηριότητα η οποία πρωτίστως γυμνάζει το σώμα και ψυχαγωγεί το πνεύμα.

Είναι αυτονόητο ότι η ενεργή συμμετοχή στην εξάσκηση είναι το κλειδί για την βελτίωση της τεχνικής μας ικανότητος και προόδου στη Ατραπό του Ξίφους, η δε έγκαιρη παρουσία μας στην έναρξη της εξάσκησης πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων μας. Έγκαιρη παρουσια στην εναρξη σημαίνει, όχι τον χρόνο άφιξης στο dojo αλλά την ετοιμότητα συμμετοχής στην εξάσκηση.

Όμως, πολλές φορές, η προσωπική καθημερινότητα και ρυθμοί ζωής μας επιβάλλουν την μη δυνατότητα παρακολούθησης της εξάσκησης σε όλη την χρονική της διάρκεια και δεν είναι λίγες οι φορές που ακυρώνουμε την συμμετοχή μας γιατί δεν μπορούμε να είμαστε από την αρχή σε αυτή η διότι πρέπει να αποχωρήσουμε ενωρίτερα.

Όμως αυτό είναι μία λανθασμένη αντίληψη και δεν πρέπει να ακολουθείται. Η περιορισμένη χρονικά συμμετοχή στην εξάσκηση είναι καλύτερη από την μη συμμετοχή, το γιατί είναι αυτονόητο. Έτσι λοιπόν, επιδιώκω την παρουσία μου σε όλη την διάρκεια της εξάσκησης και σε περιπτώσεις που σοβαροί λόγοι δεν μου το επιτρέπουν, μπορώ να προσέλθω καθυστερημένος η και να αποχωρήσω ενωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό επωφελούμαι τα μέγιστο δυνατό από την εξάσκησή μου, αρκεί αυτό να γίνεται διότι σοβαροί λόγοι το επιβάλλουν.

Επισης η σημασία του mitori geiko (οπτική παρακολούθηση της εξάσκησης) ειναι σημαντικη, ιδιαίτερα όταν  λόγω σωματικής αδυναμίας, τραυματισμός, αδιαθεσία κοκ, δεν είναι δυνατή η ενεργός συμμετοχή στην εξάσκηση. Βοηθάει να διακρίνω καλά και κακά σημεία τα οποία πρέπει να αφομοιώσω η να αποφύγω και επίσης να διατηρώ την επαφή με την ασκούμενη τέχνη.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι mitori geiko συνιστά και η παρακολούθηση δασκάλων οι οποίοι εκτελούν jigeiko η embu η και η εξασκηση των αρχαιοτερων. Εχω δει σε σεμινάρια, κατά την διάρκεια του jigeiko, kendoka είτε να περιμένουν στην σειρά να αγωνιστούν με κάποιο sensei κοιτώντας αόριστα τον περιβάλλοντα χώρο, είτε να περιφέρονται και συζητούν με άλλους ασκούμενους, αντί να παρακολουθούν προσεκτικά τα jigeiko των δασκάλων. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να αποφεύγεται.

Ετσι λοιπον η εξάσκηση μας απαιτείται να είναι συνεχής. Δεν μπορεί να αποτελεί μία περιστασιακή παρουσία στο dojo η να περιορίζεται στο χρονικό διάστημα πριν από τις εξετάσεις η/και τις αγωνιστικές δραστηριότητες και να ακολουθεί μία μακρά ‘’ανάπαυση του Πολεμιστή’’. Μόνο μέσα από την συνεχή παρουσία και εξάσκηση στο dojo, ασκώντας και καλιεργώντας την τεχνική (jutsu), ανακαλύπτω την Ατραπό (Michi/Do/ 道) και τον εαυτό μου. Μόνο μέσα από την συστηματική και τακτική εξάσκηση μπορείς να έλθεις σε επαφή με τον πυρήνα της ασκούμενης Τέχνης και να ανακαλύψεις το πνεύμα της.

Αλλιώς απλά μπορεί να κινείς χέρια και πόδια και να κτυπάς με το ξίφος αλλά χωρίς κανένα απολύτως νόημα.

  1. Η Ρήση του Μήνα

無念夢想 / Munen Muso / Οχι επιθυμιες, οχι σκεψεις

Όλα τα υπόλοιπα στην εξάσκηση

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *